11 nov. 2012

Valmöjlighet (8 stavar)

Har vi egentligen något val? Det kan vi inte veta, kanske är det så att allt är planerat i förväg av oss själva eller någon annan. Men en sak vet vi, vi har Upplevelsen av valmöjligheter.

Hela vårt liv består av ständiga val, praktiskt taget varje stund väljer vi och fattar beslut. Det måste vara så för annars så ter sig Livet ganska meningslöst. Dessutom är det omöjligt att uppleva något alls i frånvaron av dess raka motsats. Tänk dig att inte mörker fanns, hur skulle vi upplevas ljuset då? Det går inte allt måste relateras till något annat för att kunna upplevas.

Visst hade det ofta varit mycket enklare om vi inte hade haft något val, så mycket enklare det skulle vara om vi slapp välja vilken sorts mjölk vi ska köpa, vilken tandkräm vi använder, om vi ska diska eller göra något annat.... Men trots allt så vill vi inte ha det så, tänk om jag inte tycker om "den enda tandkrämen" eller om något annat är mera angeläget i stunden än just disken....

Eftersom val är en väldigt stor del av vår vardag, och inte minst därför att varje val medför konsekvenser så är det viktigt att ha en metod för att göra "rätt" val. Det är inte lätt att veta vad vi ska välja... å ena sidan ... fast å andra sidan... Först och främst måste vi veta vilken del av oss som är mest lämpad att göra valet. 

Vi kan dela in människovarandet i fyra delar med olika uppgifter:
Kroppen - som agerar, det är kroppen som tar oss framåt i det fysiska Livet, det är kroppen som står för all fysisk handling.
Intellektet - som noterar, intellektets huvudsakliga uppgift är att notera ALLT som vi upplever och sedan jämföra det med tidigare erfarenheter. Ofta låter vi intellektet fatta våra beslut, och om det hade haft alla fakta,så hade det varit en bra lösning, men intellektet har inte alla fakta eftersom storheten LIVET ingår i varje beslut, och Livets nästa "move" kan vi aldrig förutse fullt ut. Därför är inte intellektet den bäste att fatta besluten.
Känslorna - som reagerar, våra känslor är ett signalsystem, som talar bl a om för oss hur nära vårt sanna Jag vi är. Känslorna ger oss kraft och hjälper oss att hantera Livet på alla möjliga vis, men om intellektet saknade alla fakta så tenderar känslorna att blunda för fakta som beslutsfattare.
Själen/Anden - som inspirerar, vår Själ är förbunden med allt och även om vi inte alltid är medvetna om det så har Själen därmed All kunskap, det är därför den delen av oss som är bäst lämpad att fatta beslut. Själen vet vart vi ska och vilket val som gagnar oss bäst i varje Nu.

Själen är alltså den del av oss som gör de bästa valen för oss, om vi alltid är sanna mot oss själva och gör vad vi Vill, då kommer våra Val att vara lyckosamma. Här tar Själen hjälp av vår kropp, de val som harmonierar med vår inre visdom får vår kropp att slappna av, i den stunden de fattas. Intellektet däremot kommer att komma med en massa invändningar och argument för och emot det ena eller andra valet, men det gör vi klokast i att inte lyssna till. 8 stavar manar oss att lyssna inåt och vara sanna mot oss själva.

Baksidan av 8 stavar varnar oss för att låta våra val styras utifrån eller av rädslor. Försöker vi vara alla till lags, blir det väldigt svårt att göra några val överhuvud taget. Likaså kommer våra val att begränsas rejält om vi lyssnar på våra rädslor.



Klicka på bilden för att dra
dina egna tarotkort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar