26 nov. 2012

Tabu

De flesta tabun har haft en funktion den dag de skapades.

Judarnas och muslimernas tabu mot griskött räddade många liv då de levde i öknen utan kylskåp Fläskkött i öknen blir otjänligt som föda på någon timme, och i en värld med brist på vatten kunde magsjuka vara livshotande.

Likaså Indiens heliga kor, kon var indiernas viktigaste resurs, den gav mjölk, gödsel att elda med, och inte minst brukade de åkern med den, om de under en svältperiod åt upp sin ko så skulle de inte kunna bruka åkern nästa vår och komma igen med nya grödor och ny mat. Svälten skulle ha förvärrats.

Sextabun har ju haft en liknande funktion i en tid utan tillgång till preventivmedel kunde en graviditet vara ödestiger. Man gifte sig sedan man hade byggt upp resurser för att kunna skapa ett tryggt hem med försörjningsmöjligheter åt en familj. Tabu mot sex utanför äktenskapet förhindrade tillblivelsen av en mängd barn utan försörjning t ex.

Men i dag då vi kan både se igenom livets mysterier och i stor utsträckning kontrollera dem (på gott och ont) då har de flesta Tabun enbart en begränsande funktion.

Jag tycker det är coolt och ett tecken på utveckling att många av dagens ungdomar har sex med varandra bara för lusten och njutningens skull utan tanke på morgondagen eller att skapa en bestående relation (så länge de har vett att skydda sig), deras hormoner skriker i deras kropp "Knulla!" men de har inte resurser eller mognad för att skapa en familj. Genom bristen på Tabu (förenat med kunskapen om skydd) får de möjlighet att utforska både sexualiteten och relationerna så de en dag kanske blir mycket mer redo för familjebildning än våra föräldrar och generationerna före de var då de bildade par i 16-årsåldern kanske bara för att "få ligga"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar