28 juli 2012

Det goda mediavåldet

Det pratas om att dataspel och våldsfilmer är skadliga och orsakar våldsbrott, och hos ett litet fåtal människor som redan är empatiskt dysfunktionella är det säkert sant att det förvärrar skadan. Men i det stora hela skulle jag vilja säga att videovåld och krigsspel är något positivt, ju grymmare och våldsammare desto bättre.

Det står skrivet något i stil med "Jag är ditt ena och ditt andra, jag är alfa och omega". Motpolerna är olika sidor av Helheten och de kräver varandra. För att vi ska kunna uppleva ljus måste det finnas mörker, utan kylans existens kan vi inte uppleva värme. Likaså måste det finnas utanförskap för att vi ska kunna uppleva gemenskap och godheten kräver grymhetens existens.

Andra världskrigets förintelse var en oerhörd grymhet som gjorde en fantastisk godhet möjlig. Om bara något tiotal år finns det inte längre någon kvar som kan berätta om förintelsen och ganska snart skulle det vara omöjligt för oss att föreställa oss andra världskrigets fasor om det inte vore för att vi idag har filmer och dataspel som gör upplevelsen av ändå mera grymhet möjlig.

Hade vi inte haft mediavåldet hade vi snart blivit tvungna att upprepa förintelsen eller värre fasor för att göra upplevelsen av mera godhet möjlig.

1 kommentar: