11 juli 2012

Njutning (6 bägare)

I vår hjärna finns ett belöningssystem, signalsubstanser som ger upphov till njutning utsöndras vid många skilda tillfällen, anledningen är att det ska vara härligt att äta, dricka, ha sex, röra oss mm. En mängd livsviktiga funktioner som annars skulle kunna glömmas bort. Som med allt annat så mår vi bäst om det råder balans i vårt belöningssystem, vi behöver njuta lagom mycket för att må bra. Inte alltid så lätt i vår ofta stressade vardag idag.

Hur ofta tar vi oss tid att njuta? Njuter vi t ex av maten eller slänger vi den i oss? Eller är det kanske så att vi överaktiverar vårt belöningssystem med olika missbruk?

6 bägare uppmanar oss att ta oss tid att njuta av det vardagliga, snarare än att stressa rundor för att sedan tillbringa en hel helg på något spa. Ta dig tid att njuta av maten, blunda gärna för att kunna ägna dig helt åt maten. Vik lite tid om dagen för en kort promenad i naturen, ge dig tid att stanna och njuta av allt vackert du ser. Prova att ha sex utan att fokusera på orgasmen, låt njutningen byggas upp länge, kanske hela dagen med små smekningar och hångel, sex är så mycket mer än själva samlaget. Hur länge kan du och din partner vara i Lusten utan att få orgasm?

Baksidan av njutningen varnar oss från att fly in i artificiell njutning, och missbruka någon form av njutningsmedel, det kan vara allt från regelrätta droger till shopping, mat, sex, eller t o m stress. Det kan också vara så att vi aldrig ger oss tillfälle att njuta. När skrattade du hjärtligt sist? Kommer du ihåg hur frukosten smakade? Kändes det tomt efteråt när du hade sex sist?

Njutningen är ämnad att vara en naturlig del av Livet, som kommer av sig själv utan ansträngning, stanna upp då och då och fråga dig själv "Vad kan jag njuta av nu?"


Klicka på bilden för att dra dina egna tarotkort
Klicka på bilden för att dra
dina egna tarotkort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar