23 juli 2012

Narren

Narren är Oskuldsfullhet och Naivitet personifierad, han struntar totalt i vad andra tycker och tänker, han gör vad som faller honom in utan hänsyn till morgondagen. Alla placeras vi i olika "lådor", vi kanske hamnar i "föräldralådan", "lärarlådan", "politikerlådan", "arbetarlådan" eller "gymlådan". Vilken låda vi än hamnar i så innebär det förväntningar, vi förväntas vara på vissa sätt som förknippas med våra lådor. Den friaste lådan vi kan hamna i är "tokiglådan" väl där så är vi fria att vara precis hur vi vill, vi kan göra saker som andra inte skulle kunna göra lika fritt eftersom det inte stämmer med deras lådor. Narren får lov att vara sig själv.

Men vem ska vi vara om vi inte är oss själva? borde inte alla vara sig själv? borde inte alla vara narrar? Borde vi inte alla låta oss styras inifrån? Narren uppmanar oss till just detta, att vara sanna mot oss själva och att inte kompromissa bort oss själva. Det är ingen lätt sak, vi behöver alla vår försörjning, och alla kan inte vara stå-uppare. Vi behöver alla ett socialt sammanhang. Men oavsett hur svårt det kan vara så har vi egentligen inget val, för det finns ingen annan som kan vara vi, är inte vi det så förfelar vi vår plats i skapelsen. Först när vi är oss själva kan vi finna vårt inre värde och vår inre trygghet fullt ut.

Narrens baksida är trotset, i vår iver att vara oss själva kan vi lätt hamna i en annan sorts utifrånstyrning, att vara oss själva innebär inte att vi alltid måste vara annorlunda än alla andra.

Narren är ofta sanningssägare och det innebär en risk att hamna i ett utanförskap. Att säga sanningen är inte alltid välkommet.





Klicka på bilden för att dra
dina egna tarotkort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar