22 sep. 2013

I vems namn

Vi möter ständigt berättelser av olika slag, forskningsrapporter om än det ena eller dess raka motsats, konspirationsteorier, uppgifter från någon "högre makt" om vad som komma skall, många berättelser saknar tydlig avsändare, inte minst på internet är det så, där vimlar det av konspirationsteorier och påstående av olika slag, mycket är rasistisk eller av annat slag politisk propaganda utan ansvarig utgivare, annat är reklam i syfte att tjäna pengar på något.

Men jag är väldigt skeptisk till allt som sägs och skrivs om det inte går att verifiera dess ursprung, och om någon talar i någons namn så måste det vara verifierbart annars är det inte värt något. Många saker florerar på nätet som om de vore sanna skulle fyllt våra vanliga nyhetskanaler från morgon till kväll. För egen del ser jag radions P1 som en bra garant, där finns bra granskande journalistik, med tydliga avsändare, nämns det inte där är det troligen inte sant eller åtminstone inte verifierbart. 

Finns det egentligen något som är trovärdigare än att tala i sitt eget namn. Om ingen skriver under och tar ansvar för de ord som sägs och skrivs vad är de värda då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar