31 mars 2012

Om Jorden var ett litet rum...

I kväll är det Earth Hour, vi uppmanas släcka lampor och stänga av apparater en timme med början 20.30. Det är ett initiativ från WWF som genomförs för 5e året för att visa att vi tar klimatfrågan på allvar. Förra året deltog 135 länder och ungefär varannan svensk släckte ljuset under timmen. Det är nog bra med sådana initiativ, de hjälper oss att tänka, men likt "Alla hjärtans dag", Internationella Kvinnodagen" och andra liknande manifestationer så räcker det inte med att vi bryr oss denna dag.

Om jorden var ett litet rum, säg 364 hektar (728 fotbollsplaner, En 10-del av Oxelösunds kommun, En 100-del av Nynäshamns kommun) stort, om vi vore 50 människor som levde där, hur skulle vi leva då?
Allt vi behövde skulle vi producera på den ytan, allt avfall skulle vi lägga där, all elektricitet skulle vi producera, hur mycket ström skulle vi använda då? Hur skulle vi använda marken? Hur skulle vi bygga våra hus och andra byggnader? Om luften stannade på vår lilla yta, vad skulle vi värma våra hus med då? Med vad skulle vi driva våra fordon? Hur skulle vi behandla varandra? Även om vi så klart inte kan vara överens med alla 49, skulle vi ändå inte se till att hålla fred och respektera varandra?

Faktum är att det är så mycket yta vi har att tillgå, varje människa har 14½ fotbolsplaner att tillgå, men 70% av dem är täckta med vatten, återstår knappt 4,4 fotbollsplaner men av dem är en del täckt med öken så kvar blir bara 3½ fotbollsplaner per person dvs de 50 människorna måste samsas på 0, 87 km² Där måste vi producera allt vi behöver. Skulle vi producera en massa skräp som vi skulle lägga i en hörna av våra fotbollsplaner? Skulle vi förgifta marken och vanvårda den?

Lever vi som om jorden var ett litet rum? Eller lever vi över våra tillgångar? Gör vi det så innebär det att vi tar av någon annans tillgångar.




Läs mer om Earth Hour
genom att klicka på bilden

2 kommentarer:

  1. Bra sagt där! Vi lever ÖVER våra tillgångar. Jag tror jag läste någonstans att vi i sverige lever som om vi hade 4.5 jord av resurser att leva av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt med dina kommentarer =)
      Tack!

      Såg din blogg, nice! ska kolla mer någon dag.

      Radera