11 apr. 2012

Tillväxt

Tänk vad svårt det är att få någon att förstå något man inte vill förstå. det spelar nästan ingen roll hur tydlig och pedagogisk man är och det spelar ingen roll hur självklart det är.

Vi är lyckligt lottade, vi är födda på en planet som tillhandahåller oss allt vi behöver, under årmiljoner har den skapat en perfekt värld för oss. Om vi sår ett frö så växer det upp till en blomma som vi kan njuta av, ett träd som vi kan klättra i eller en mängd tomater som vi kan äta. Det ÄR Tillväxt!

Var kommer tomaterna ifrån? 15 tomater ryms inte i ett litet tomatfrö. I fröet finns bara "ritningen", där finns instruktionerna för hur plantan ska använda näringsämnena i jorden, vattnet och solljuset till att göra nya tomater. Så väl är vår plats i universum ordnad, vi sår ett litet frö och får 15 tomater eller fler och det kostar inget, när vi skördat och ätit tomaten så finns ändå allt materialet kvar. Visserligen har plantan använt och bortfört lite av jordens näringsämnen, den har brukat vatten och solljus. Brukat! men inte förbrukat.

Vad det handlar om är kretslopp... näringen från jorden har sedan vi ätit tomaten via ett reningsverk återförts till jorden någon annan stans, med vattnet är det likadant. Solljuset är faktiskt reell tillväxt.

Men med pengar är det annorlunda. När jag var 5-6 år så planterade jag och en kompis några småmynt, vi hade ju hört att pengar växte på banken. Vi provade även att ympa in ett mynt under barken på ett träd. Lite tvivlande var vi dock till om det verkligen var sant att pengar kunde växa, för om det var så borde ju alla ha sin egen odling, men vi tänkte att kanske var det helt enkelt så att ingen varit dum nog att prova. Det hände inget, där växte inte upp något penga-träd.

Av detta drog jag slutsatsen att pengar inte kan växa. Idag vet jag varför, pengar saknar livsenergi, de lever helt enkelt inte och kan följaktligen inte växa. Den energi som pengar representerar är egentligen vår energi som vi lånat dem. I slutänden så kommer deras energi från solen, via den mat vi äter, och det är bara nettoinstrålningen från solen som är en reell tillväxt.

Kanske borde fler vara "dumma nog" att försöka odla pengar, för praktiskt taget hela vår värld tycks tro på och dyrka ekonomisk tillväxt, som det som får världen att snurra. Men det är inte sant, det är konstlad tillväxt som inte har ett dugg med verklig tillväxt att göra. Man kan likna det vid ett vattenhjul i en strömfåra, vattnet får hjulet att snurra, ibland fortare och ibland långsammare. men eftersom vi vill att hjulet ska snurra fortare, så använder vi olja till att pumpa upp mer vatten ovanför hjulet, och mycket riktigt snurrar det fortare, men den ökade energin i vattnet betalas av ökad oljeförbrukning, så egentligen är det inte en tillväxt utan tvärt om, ju fortare hjulet snurrar desto mer olja går åt, olja som inte går att ersätta enkelt med instrålande solenergi.

1 kommentar:

  1. wow, vad jag gillar det här inlägget. Jag kunde inte satt så fina ord på det som du, men jag håller med dig fullständigt. Vad är ekonomisk tillväxt för trams egentligen? Något som vi människor har skapat ..... Jag spyr på att allt styrs av ekonomi och vinster.... vad är medmänskligheten ... kram på dig.

    SvaraRadera