21 nov. 2011

Det blir bättre än så här!

En viktig del av att känna sig Levande är att utvecklas.

Gång efter annan hamnar vi i situationer, där tanken "Det blir inte bättre än så här" dyker upp, i samma stund som vi accepterar den tanken utan att förändra något har vi gett upp, då har vi valt att sluta utvecklas i någon del av vårt liv, då har vi valt att sluta Leva.

Det kan handla om att vi behöver anpassa oss på jobbet, i en relation, efter våra fysiska begränsningar... och anpassa oss efter omgivningen behöver vi göra ibland. Anpassningsbarhet är ett av människans kännetecken, faktiskt ett av Livets kännetecken, men om det ska bli en konstruktiv anpassning så bör den vara vidgande och inte begränsande annars anpassar vi bort oss själva och Livet.

Det är skillnad på Acceptans och Anpassning. Att vi accepterar en situation eller en annan människa som den är innebär inte automatiskt att vi måste anpassa oss efter den. Om anpassningen vidgar vårt Liv så är den bra, men om den begränsar oss är den destruktiv.

Trygghet är ett av våra grundläggande behov. Att acceptera tanken "Det blir inte bättre än så här" eller att anpassa oss på ett sätt som är begränsande, kan ge oss en upplevelse av trygghet, Då vet vi vad vi har! Men vet vi det? Vi må veta vad vi har, men vi vet aldrig vad morgondagen för med sig. Även om vi valt bort medvetna förändringar så kan allt i ett slag ändå förändras både till det bättre och det sämre.

Det är skillnad på Trygghet och Kontroll. Den enda sanna Trygghet vi kan uppleva är den som bygger på Tillit till att vi alltid får allt vi behöver, kontroll däremot, är dels enbart en illusion, eftersom vi aldrig kan kontrollera Livet fullt ut. Dessutom begränsar kontrollen oss och vår möjlighet att Leva helt och hållet.

Om vi i stället för att sträva efter Trygghet strävar efter att vidga våra gränser, då blir nästan alltid Livet bättre än så här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar