7 mars 2011

Pengar finns inte på riktigt

Pengar finns inte på riktigt, de skapades för att underlätta byteshandeln och representerade ett visst reellt värde. Så länge det fanns ett reellt värde bakom pengarna fungerade de också ganska bra. Så var det någon som kom på idén med riskvilligt kapital och det var väl bra så långt, det innebar att man t ex kunde låna pengar till utsäde och betala tillbaka när skörden kom. Allt gott och väl.

Men så var det detta med tillgång och efterfrågan, några skapade högar av kapitalet, en del skapade större högar på de andras bekostnad. Fortfarande fanns det ett reellt värde i pengarna, och när någon lade pengarna på hög så blev det brist på pengar för de andra och pengarna hade blivit ett gissel. 

När du gick till den som hade den stora högen för att låna pengar till utsädet begärde han (för det var nästan alltid en han) att få dubbelt så mkt tillbaka till hösten, och han ville ha betalt i pengar, det dög inte med potatis. Så vad göra? Du var tvungen att sälja lite av dina potatis till ngn med pengar för att kunna betala tillbaka din skuld. De flesta hade ju inga pengar eftersom de låg i den stora högen, och de som trots allt hade pengar var inte intresserade av att köpa dina potatis, de hade så mkt potatis som de behövde. Den enda du kunde sälja potatisen till var mannen med den stora högen, eftersom han också var den som sålde utsäde köpte han gärna dina potatis. Men det var han som bestämde priset, han klarade sig bra utan dina potatis men du var tvungen att skaffa pengar till din skuld. I bästa fall betalade han så pass mkt för dina potatis så att du kunde betala skulden men du fick inte potatis kvar så det räckte till nästa års utsäde. Så till våren måste du åter låna till utsädet. Marknadsekonomin var född och pengarna hade blivit ett sätt att flytta kapitalet från de som inget hade mer än sin arbetskraft till de som ägde kapital.

Men vad är då kapital? I grunden är det naturresurser. Det kan vara mark, arbetskraft eller mineraler. För att citera Cheif Seatle "Hur kan någon äga marken? Hur kan någon göra anspråk på en del av vår gemensamma Moder som sin?" Jorden finns för oss alla att bruka och leva av inte att förbruka, missbruka och äga. Gör vi så så finns det ingen brist, i varje fall fanns det inte det innan vi människor hade fördärvat livsbetingelserna på stora delar av vår planet, i jorden, vattnet och själva luften som vi andas.

Men om det inte fanns någon brist varför då lägga kapitalet i högar? Det hela började när vi blev jordbrukare och bofasta, plötsligt så kunde vi försörja större familjer genom att tämja marken. Utsugningen hade börjat, och fortfarande var allt gott och väl. Men när familjerna blev större behövdes också större skördar och mer mark. Det gick att ordna, man bröt ny mark i skogen. Förstörde hela ekosystem i balans och ersatte dom med monokulturer som utarmade marken. Det fanns inte längre ngn skog som kunde hålla kvar vattnet och jorden och skördarna blev sämre. Mer mark röjdes och utarmades. Ur överflödet hade det uppkommit brist, genom människans vållande.

Hur kunde då detta gå till? Jo människan hade glömt att hon var en del av Livet och att vi är ömsesidigt beroende av varje annan del av Livet. Vi hade skilt oss från allt annat levande inklusive själva Jorden som vi bebor. Det har t o m gått så långt att många människor idag är engagerade i utforskandet av rymden, man letar på allvar efter en annan plats där vi kan leva vidare när vi för gott har gjort denna planeten obeboelig för människor. Enorma resurser läggs på detta i stället för att använda de resurserna för att 1) Sluta utarma Jorden och 2) Återställa balansen. Människorna tycks ha glömt bort att vi är en del av den här planeten precis som allt annat här. det enda som kan rädda oss är att vi återfår den insikten. Att vi alla är Ett, alla är lika viktiga delar i det som vi kallar Livet. Först då kommer vi att börja värna om det Liv som vi delar med Allt annat på Jorden.

Nu kom jag långt från Pengarna som från början var ämnet. Men faktum är att pengar idag är själva manifestationen på människans åtskillnad från  Livet. Pengar idag finns inte på riktigt, inte på ngt vis. De saknar reellt värde de har inte ens värdet av pappret som de är gjorda av, för den stora mängden pengar idag finns inte fysiskt, de existerar bara som digitala siffror på bankernas servrar runt om i världen.

Men trots pengarnas icke-existens så är det pengar som styr allt i världen idag. Vi har inte råd med bra barnomsorg, bra skolgång, bra sjukvård, bra åldringsvård eller invandring för det kostar för mkt pengar. Våra ickeexisterande pengar har alltså blivit det som minskar vårt välstånd, genom att vara den enda måttstocken på välstånd. 

Är inte bra barnomsorg, bra skolgång, bra sjukvård, bra åldringsvård eller att ta hand om de människor i världen som av olika anledningar förlorat sina livsbetingelser där de bor reellt välstånd så säg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar