14 mars 2011

Framtidens Skola

Bilden är lånad av DNG 360º


Föreställ dig en skola där varje vecka börjar med frågan "Vad vill du lära dig denna veckan?" och där eleven får besvara den förutsättningslöst. Tänk dig en skola där eleverna får lära sig att de är viktiga och värdefulla, de får lära sig självledarskap och ansvar, sociala färdigheter och konflikthantering. Självklart får de lära sig sitt Språk, Matematik och ett universellt Språk, men huvudämnena är Ekologi, Livskunskap, Historia och Kreativa ämnen. Tänk dig en skola där barnen får lära sig hur Livet fungerar i skog och mark, hur allt är beroende och påverkas av vartannat. En dag ibland berättar ngn äldre person som själv var med hur samhället fungerade på 1900-talet. Tre dagar i veckan är vikta åt barnens egna önskemål de övriga två är ämnade att se till att tillräckligt mkt kunskap inhämtas om de 7 huvudämnena, om det inte redan tillgodosetts genom barnens egna önskemål.

Skulle barnen lära sig det de behöver för livet? Ja jag tror att det på alla sätt skulle fungera mkt bättre än i dag. Dagens inrutade läroplaner tar kål på barnens naturliga nyfikenhet och längtan att lära. Dessutom, när barnen börjar i skolan vid ca 6-7 års ålder då är det ca 60 år tills de går i pension. Samhället förändras otroligt fort i vår tid, vad vet vi idag om vilka kunskaper som behövs i samhället de närmaste 60 åren? Jo det enda vi vet är att våra barn behöver lära sig att bli trygga individer som kan fungera med varandra och med Livet på den planet där de lever. de behöver kunna ta ansvar för sitt eget kunskapssökande i en föränderlig värld.

"Min skola" erbjuder detta. de olika ämnena och upplägget är valt för att skapa just dessa fungerande unga vuxna.
 
Att skriva, läsa och räkna är färdigheter som vi alltid kommer att behöva för att fungera i samhället inte minst om vi ska vara självständiga och självstyrande individer. Även ett universellt språk behövs för att vi ska kunna fungera som världsmedborgare. Dessa ämnen fås till största delen på köpet när barnen lär sig det de vill lära sig. De kommer att vilja lära sig läsa skriva och räkna, och de kommer utöka dessa färdigheterna i sökandet efter de andra kunskaperna de vill lära sig.
 

Ekologi behövs för att eleverna ska lära sig att leva med Naturen och Livet i stället för emot.

Livskunskap hjälper barnen att fungera socialt, att lösa konflikter på fredligt sätt, att hitta en fungerande värdegrund, att kunna möta sina känslor och utvecklas som personer, att kunna ta ansvar för sig själv och varandra och för att få självförtroende.

Historia handlar om att dels skapa en trygg grund med kunskap om våra rötter, men även om att vi inte ska behöva göra om de misstag som mänskligheten begått i det förflutna.

Kreativitet är porten till framtiden, genom att frigöra barnens kreativitet, ger vi fantasin näring så att den kan användas för att hitta nya vägar där vi tidigare inte vandrat. Kreativiteten är också en viktig länk till individens högre jag.

Några av mina vänner har skapat nya skolor som innefattar allt eller delar av detta tänket. Ta gärna en titt på vad de har att erbjuda:
DNG 360º
True Heart Education

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar