9 mars 2011

Drömvärlden - Handel och produktion

All handel i min Drömvärld kommer att vara fullständigt transparent. Det är inte tillgång och efterfrågan som styr priset utan produktionskostnaderna. På varje faktura kommer Alla kostnader att specificeras och den sammanlagda  kostnaden blir priset på produkten. Likadant är det i affärerna, på varje prislapp finns också en kod med vars hjälp vi kan gå in i en databas och se den redovisade produktionskostnaden, som  är lika med priset. Handeln präglas av den nygamla insikten att vi Alla är Ett och att Livet är ett Sammarbetsprojekt och inte en tävlan. handlaren drivs inte längre av vinstintresse utan av omsorg om Livet och givande.

I dag härskar sedan länge Orwellskt "nyspråk" när det gäller nyttjande av naturresurser. Att t ex bryta malm eller utvinna olja kallas för "produktion" när det i själva verket är "konsumtion". i min framtida Värld kommer sådant att kallas för sitt rätta namn. all utvinning av fossila kolväten har stoppats helt för att förhindra att ändå mer växthusgaser släpps ut i atmosfären. De resurser som naturen klarar av att vi konsumerar är hårt beskattade. I själva verket utvinns väldigt lite mineraler ur jordskorpan eftersom det dels måste bevisas att det ej påverkar balansen negativt och dels är det oftast mkt billigare att återvinna de resurser som vi redan har brutit. Någon deponi av sopor finns inte längre, allt återvinns.

Det är inte längre möjligt att äga mark eller naturresurser, i stället får man mot en årlig kostnad ansvaret att förvalta en viss del av Moder Jord. Mkt av livsmedelsproduktionen sker småskaligt och i närområdet. Men även större enheter förekommer under förutsättning att de producerar i samklang med Livet. Köttproduktion finns endast som en biprodukt av hållandet av nyttodjur. Ingen kan som en gris bearbeta jorden och samtidigt är grisarna tillsammans med hönsen fantastiska på att förädla hushållsavfallet till mat och gödsel.  Nötkreatur och får producerar mjölk kött och ull på samma gång som de håller kulturlandskapet öppet där det är önskvärt. Det kan tyckas att animalisk föda är ett dåligt sätt att hushålla med resurserna men faktum är att en naturnära livsmedelsproduktion kräver djurhållning för att fungera. Den främsta nyttan med djuren är nämligen att de  producerar gödsel som gör åkrarna bördiga. Konstgödning både utarmar jorden och kräver i tillverkningen massor med energi som vi inte kommer att ha när vi slutar leva över våra tillgångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar