21 juni 2011

Hieros Gamos

I dag är det sommarsolståndet, en dag som firats i de flesta kulturer i alla tider. Ofta har den firats med fruktbarhetsriter av olika slag, som t ex ett Hieros Gamos, "Det heliga bröllopet" Ett rituellt bröllop mellan den manlige Himmelsguden och Moder Jord. Själva vår midsommarstång är en rest av detta, en fallos från himlen som befruktar jorden. i de patriakala religonerna är det ofta en manlig Gudom som befruktar en Mänsklig Kvinna, ett exempel på detta är Jungfru Maria som blir befruktad av Gud.

Jag gillar idén med Hieros Gamos, inte så att jag förespråkar rituella samlag i midsommarnatten (fast varför inte, för den som så önskar ;) men idén om föreningen av det Manliga och det Kvinnliga, det Gudomliga och det Mänskliga och det Himmelska och det Jordiska. Vi är alla dualistiska varelser med en Manlig och en Kvinnlig sida, en Själslig och en Fysisk sida och en Gudomlig och en Mänsklig sida. Vi behöver Balans mellan dessa sidor, Vi behöver förena dessa sidor och bli Hela.

Vilka är då våra Kvinnliga och Manliga sidor? Ja det kan självklart diskuteras, men utifrån filosofin om Yin och Yang så vill jag dela upp dem ungefär som nedan:

Kvinnligt/Yang:
jorden, det mörka och kalla, fuktiga, passiva, men också det mjuka, svaga, det omhuldande och det känslosamma.

Manligt/Yin:
himlen, det ljusa och varma, torra, aktiva, men också det hårda, starka, det utagerande och det känslokalla.

Kanske har vi också berättelser om hur män är och hur kvinnor är.

Men när vi ser det så här så har vi genast separerat oss, från de med motsatt kön och från den delen inom oss. sanningen är ju att vi har alla dessa delar inom oss. Jag som man kan vara både kall, varm, passiv, aktiv, mjuk, hård, stark, svag, omhuldande, utagerande, känslosam och känslokall. Likaså har vi både själ, kropp, ande och ego i oss. Vi är alla allt detta både kvinnor och män.

Då vi gör ett Hieros Gamos och låter alla dessa sidor förenas och finnas i oss då blir det möjligt för oss att bli ETT med ALLT, då upphör separationen.

2 kommentarer:

  1. Den Kungliga spiran och Det Gudomliga mötet i Livets Källa. det är en variant av Magi, men det finns många fler.. Underbara Sigge, så underbart att vi båda reflekterar över Urkrafterna just idag! :-) <3 <3 <3 Älskar Dig käre Ljusbroder.

    SvaraRadera
  2. firade vid elden i går , vi gjorde en "depatcho" tror det stavar så..
    Elden var otroligt het och vild och lågorna dansade , det var magiskt och den som försökte var allvarlig blev snart med ryckta i glädjen,,
    natten var ljus och det var mycket med magi i luften,,

    SvaraRadera