16 maj 2011

Mind over matter (av Susanne Löfgren)

Texten är lånad från Susanne Löfgrens fina blogg.

I morse gick det inte snabbt på promenaden kan jag säga! Fötterna kändes alldeles svampiga, fulla med blåsor och varma. Fick nästan lust att hoppa i storsjön och svalka dem!

Gick första biten och bara tänkte på de där fötterna - lade all fokus där! Sen tänkte jag om. Kan jag förflytta fokus? Tänka på något annat?

Där du väljer att lägga din energi/ det du göder med dina tankar - växer sig större!

Jag menar inte att vi inte ska lyssna på våra kroppar. Men tillfällen i livet då det går lite tungt, vare sig det gäller träning eller andra områden - är utmärkta tillfällen för att öva sig! Då allt är enkelt, då allt flyter på, då är det bara att glida med och njuta.

Det är när vi trampar lite i uppförslut som den verkliga utmaningen kommer! Det är då vi har chansen att bygga pannben! Chansen att finna ännu mer styrka än vi redan har! Chansen att utvecklas och växa!

Det gick sådär i början. Jag försökte tänka på en massa roliga saker, fokusera på blåsipporna längs vägen, solen i ansiktet, allt det underbara i mitt liv. Jag lyckades inte riktigt, så till slut valde jag att rabbla ett mantra i mitt huvud istället: "Frisk, stark, pigg!", "Frisk, stark, pigg!", "Frisk, stark, pigg!", "Frisk, stark, pigg!", "Frisk, stark, pigg!"

Jag lät det mala och mala tills inga andra tankar fick plats. Å till slut funkade det! Jag malde på i samma långsamma tempo, men jag glömde bort mina onda fötter! Det gick så mycket lättare!

Å istället för att gräva ner mig över mitt långsamma tempo, valde jag att förflytta fokus där också. Okej, det går inte så fort idag. Då väljer jag att fokusera på min hållning den här rundan istället! Stark rygg, stark mage, fin bålstabilitet! Hela tiden fokus på anspänningen i magen och att nypa till mellan skulderbladen! Detta tänkte jag på igår när jag var ute också och det KÄNNS i ryggen idag! Det gör så mycket mer än vad man tror!

Alla rundor har sitt syfte!

Den mentala inställningen är så otroligt viktig och kan göra så himla mycket!

För att göra det enkelt och konkret: Du har säkert varit med om att du varit ute någon gång och knallat omkring och blivit så satans jäkla kissnödig. Du kan inte tänka på något annat, Det enda du tänker på är hur förbannat kissnödig du är och att du nästan kommer att storkna, alternativt kissa i byxorna om du inte får komma till en toalett SNART! Så möter du en god vän du inte har träffat på länge och som du blir jätteglad över att se! Din vän berättar en massa roligt som har hänt och ni pratar och skrattar länge.

När ni sedan skiljs åt knallar du vidare hemåt med ett stort leende på läpparna! När du väl kommer hem, kommer du sedan på att just ja fan, jag var ju kissnödig!

Du har förflyttat fokus! Du började tänka på något annat - och vips, som i ett trollslag - var den där nöden "borta"!

Eller när du varit sjuk någon gång. Du känner dig verkligen sjuk, ligger och tycker lite synd om dig själv, för det är verkligen inte kul att vara du när du mår sådär. Hela kroppen värker, du har feber och känner dig allmänt mosig. Så ringer en vän och berättar glada nyheter för dig! Toppen tänker du och rycks med i det glada härliga! När du sen lägger på luren inser du att du knappt känner dig sjuk längre! Du uppfylldes av sådan glädje och positiv energi att du knappt känner det där onda längre!

Du har förflyttat fokus!

Det handlar som sagt inte om att vi ska sluta känna saker, vi ska inte vara något slags robotar. Vi är människor - med allt vad det innebär. Det du kan känna - kan du även läka.

Men det är rätt häftigt att utmana sig själv såna här gånger, se om jag kan vända en tanke, flytta något en nivå upp, å en nivå till, å sen en nivå till...!

Du kan använda det på andra områden också. Om du har "en dålig dag" och ser dig själv i spegeln och genast börjar granska dig och leta efter skavanker. Istället för att ge de tankarna mera "bränsle", lägg fokus på något annat. Lägg fokus på dina vackra ögon, ditt fina glansiga hår, sånt som gör dig glad!

Testa! Du har inget att förlora och allt att vinna! :-)

[Susanne Löfgren]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar