11 maj 2011

Så mycket enklare

Tänk vad mycket enklare Livet skulle vara om vi i stället för att se det som en kamp, en resa, en skola eller en jakt efter Kärlek, Rikedom, Bekräftelse och att vara Duktig, såg det som att vi är här för att Uppleva. Punkt!

Allt är precis som det ska vara! Det finns ingen som kommit längre eller kortare på sin resa, tror jag, de har helt enkelt valt en annan upplevelse. Jag ser inte livet som en stege där vi befinner oss olika långt upp, utan snarare som ett hjul där vi befinner oss på olika platser helt enkelt.

Men varför uppleva övergrepp, varför uppleva att vi måste vända på varje slant för att ha  mat för dagen åtminstone de flesta dagarna i månaden, varför uppleva konkurrens, utanförskap, självskadebeteende, smärta och sjukdomar. Varför uppleva sig som offer? Varför? Om vi skulle kunna välja att uppleva bara Kärlek, glädje och Frid, Varför välja något annat?

Därför att det går inte att uppleva enbart det som vi kallar positivt. Det går inte att uppleva ljuset utan mörker. Snart är det sommar, tänk dig att du en riktigt solig varm dag på stranden tänder en tändsticka. Den lågan syns knappt fast du håller den i handen. Brinner den överhuvud taget? Kanske måste vi t o m känna efter om den är varm, för att veta. Skulle du däremot tända samma tändsticka en mörk vinternatt, så skulle någon kunna se det 200 m bort.

Vi kan inte uppleva ljus utan mörker, Glädje utan sorg, Överflöd utan brist, och vi kan inte uppleva hur det är att Förlåta om det inte finns något att Förlåta. Varje upplevelse är lika viktig. Alla har sin viktiga uppgift i Livet. "Mörkret" är lika viktigt som "ljuset".

Jag har inte heller rätt att ta någon upplevelse från någon, att försöka fixa och hjälpa oombedd. För mig är den stora utmaningen att Acceptera, Respektera och Älska alla precis som de är där de är. Ingen bättre eller sämre. Att bara välja Kärlek i alla möten utan drama, utan dömande, oavsett om den möter gensvar eller ej, och utan att gå in i dramerna,
utan behov av att förändra eller kontrollera, men gärna stötta och om någon ber om det

Och kan jag inte möta i Kärlek så kan jag välja att inte ta del, bara observera och uppleva på håll. Lika Tacksam över "mörkret" som över "ljuset". Bara vara i den uppleevelse som det ger mig.

Tänk vad mycket enklare Livet skulle vara om vi i stället för att funderade, planerade och agerade, bara ÄR , rent Varande, ren Upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar