28 okt. 2010

Andning

Tidigare publicerat den 28/10-10 på Sigges radioteater

Vissa dagar är gråare än andra. Vissa dagar regnar det. Vissa dagar saknas inspirationen. Vissa dagar är tråkiga. Vissa dagar är mörkare än andra. Det är precis som det ska vara.

Hur skulle vår värld se ut om det alltid var sommar och sol. Hur skulle havet se ut om det alltid var högvatten. Hur skulle det vara att alltid bara andas in och aldrig någonsin ut. Hur skulle det vara om det alltid var dag och aldrig natt. Hur skulle det vara att uppleva ständig lycka.

T o m i öknen regnar det ngn gång, men alldeles för lite. På Månen finns ingen atmosfär, inga vindar, inget annat än ett tjockt lager damm och klippor som för evigt ser lika dana ut.

Utan andningen inget liv, utan mörkret inget ljus, utan det gråa inga färger. Utan tristessen ingen Lycka.

Faktum är att det lär vara fysiskt omöjligt att vara konstant lycklig. Det har med serototninet och dopaminet att göra, blir receptorerna för dessa ämnen konstant bombarderade så händer samma sak som med ett narkotiskt preparat, dvs. man måste hela tiden höja nivån för att få en effekt. Vad som händer om det aldrig regnar ser vi lätt i öknarna.

Dagarna i vårt liv är varken bra eller dåliga, de bara Är! Det finns inget bra eller dåligt allt bara Är... precis som det ska vara!

Kanske är det det stora mästerskapet, kanske är det vägen till frid att fullt ut acceptera också de gråa dagarna, utan att hela tiden vilja förändra ngt. Att vila i det som Är... precis som det ska vara.

Självklart finns det olika saker i vårt liv som hindrar oss, som gör oss ofria och begränsade, som gör oss ledsna och arga. De finns där som en gåva till oss, de är mörkret som ger glädjen djup. Ofta har vi kanske för bråttom, att fixa och läka. Kanske kan vi inte ta emot gåvan i det svåra om vi inte låter det vara precis som det Är... precis som det ska vara!.

Kanske är det t o m så att när vi ser allt som det är och låter det vara så, då kommer förändringen av sig själv, då kommer insikterna, då kommer inspirationen till nästa steg alldeles av sig själv, Kanske följer då vågtoppen vågdalen helt naturligt utan kamp... precis som det ska vara!

Livet blir så mkt lättare om vi andas utan att kämpa emot, andas ut lika självklart som vi andas in.

Inget är vare sig bra eller dåligt.

Det bara Är... precis som det ska vara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar